Очакванията за днес - 9 август, са цените на електроенергията на сегмента

...
Очакванията за днес - 9 август, са цените на електроенергията на сегмента
Коментари Харесай

Кошмарът с цените на тока за бизнеса продължава

Очакванията за през днешния ден - 9 август, са цените на електрическата енергия на сегмента " Ден напред " още веднъж да надвишават 300 лв/МWh, призна Министерството на енергетиката. Миналата седмица служебният премиер Стефан Янев преждевременно разгласи, че обстановката е " овладяна ". Положението с повишаването на тока за бизнеса, почнало при започване на лятото, към този момент е отвратително и от ден на ден промишлени предприятия започнаха да спират работа, с цел да не натрупат загуби.

От федерацията на индустриалните консуматори пресметнаха, че поради скандално високите цени на електрическата енергия единствено в последните 10 дни българският бизнес е ощетен с над 53 млн. лв..

Председателят на Асоциацията та индустриалния капитал Васил Велев разяснява, че в момента България е с най-скъпата електрическа енергия в Европа, без да се брои Гърция (там има специфичност поради хилядите острови). Той пусна гневен пост във Facebook, задавайки въпроса: " " Кой и в чия изгода ръководи българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за бойкот? ".

Истината е, че страната прекалено много закъсня с реакциите и едвам откакто всички работодателски организации заплашиха с банкрути и с митинги, се стигна до взимане на ограничения. Днес от МЕ оповестиха, че на следващия ден Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ще предложи на пазара спомагателни количества еленергия, откакто включи още мощности.

Поскъпването е провокирано от засилено търсене и от по-слабо предложение на борсата, откъдето предприятията си купуват нужните им количества електрическа енергия. Въпреки че можеше и трябваше да се възползва от  засиленото търсене, държавната " Марица изток 2 " до неотдавна работеше с едвам 25% от потенциала си. Преди дни най-накрая от отрасловото министерство " насърчиха " топлоцентралата, работеща единствено с два от своите три блока, да включи и трети. Това незабавно се отрази на борсата и единствено за ден цените там паднаха с към 70 лв..
 

" Продължава дейната връзка с Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ". Министерството на енергетиката настоя пред управлението на ТЕЦ-а на следващия ден да бъдат пуснати спомагателни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е опция както за реализация на спомагателни доходи от страна на централата, по този начин и за понижаване на натиска върху пазара от високите цени на електрическата енергия ", оповестиха през днешния ден от МЕ.

Миналата седмица в Народното събрание министър председателят Янев изясни, че проблемите в енергетиката са трупани с години и че служебното държавно управление прави каквото може. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР